Ni to babka, ni to muffin, to bananuski!!!
Ni to babka, ni to muffin, to bananuski !!!
Banan w roli głównej. Ten owoc to bardzo wszechstronny składnik — dzisiaj, zaprezentuje się w postaci mini babeczek.
Banan w roli głównej. Ten owoc to bardzo wszechstronny składnik — dzisiaj, zaprezentuje się w postaci mini babeczek.
Składniki:
- 4 duże banany
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
- 3/4 szklanki cukru brzozowego lub zwykłego
- 1 jajo
- 50 gram. roztopionego masła bez laktozy
- łyżka proszku do pieczenia, lub sody oczyszczonej
- kosteczki swojej ulubionej czekolady (moja bez laktoz.)
- rodzynki
Wykonanie:
W misce rozgniatamy na miazgę — obrane wcześniej banany. Dodajemy cukier.
Dodajemy mąkę — przesypaną przez sitko (by w cieście nie było grudek). Proszek do pieczenia. Wbijamy jajko, następnie wlewamy — roztopione masło. Łączymy masę z pokrojoną w kostki czekoladą i rodzynkami.
Pieczemy w 180 stopniach, przez około 20 minut. Nadzorujemy przebieg pieczenia. Wykładamy foremki, czekamy aż nasze bananuski wystygną i wyjmujemy z foremek.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz