poniedziałek, 26 lutego 2018

Biało-śnieżne GOFRY BEZGLUTENOWE i BEZ LAKTOZY ! :)





Przepis na około 16 gofrów.


Składniki:

  •  3 szklanki mąki bezglutenowej mix
  •  4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 cukru (ksylitolu)
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej lub mleka bez laktozy
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.


Wykonanie nr 1
 Potrzebne nam będą trzy miski. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną .
W drugiej misce rozdzielamy żółtko od białka , przekładamy do osobnych misek. Żółtka mieszamy z cukrem,  po czym dodajemy oliwę, wodę i miksujemy. Dodajemy do tej masy wcześniej zmieszane składniki suche - mąkę, sól, i sodę oczyszczoną .Całość razem miksując.W trzeciej misce oddzielone wcześniej białko ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.  Ubite białko dodajemy do całej masy, delikatnie mieszając ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.





Wykonanie nr 2
Potrzebne są dwie miski.W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, cukier. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, mleko bez laktozy, olej . Suche składniki wsypujemy do mokrych,łączymy, aby powstało jednorodne ciasto. Warto przed nakładaniem ciasta wysmarować gofrownice np. olejem, by nasze gofry nie przywarły do niej. Na rozgrzaną gofrownicę przelewamy ciasto by, pokryło foremki gofrownicy. Czas pieczenia jest zależny od mocy gofrownicy, u mnie wynosił on 7 minut. Zajadamy z ulubionymi dodatkami w moim przypadku jest to cukier puder.




Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia