niedziela, 11 marca 2018

Babka i ciastka z Kakao





 SKŁADNIKI:

  •  4 jajka
  • 1/2 kostki roztopionego masła bez laktozy
  • 1/2 szklanki kakao bezglutenowego
  •  2 szklanki mąki bezglutenowej
  •  2 szklanki cukru pudru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  •  szczypta soli

WYKONANIE:

  Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Nakładamy do podłużnej formy na babkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. (Wymiary mojej formy to: szerokość 12cm, długość 30cm). Następnie - wkładamy babkę do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Podczas pieczenia od czasu do czasu utykamy drewnianym patyczkiem babkę, by sprawdzić stopień upieczenia. Po około 50 - 60 minut, ciasto powinno być gotowe. Odstawiamy je, by ostygło. Następnie - wykładamy z foremki, kroimy i jemy.


    Ciastka




Z tego samego przepisu co wyżej, można zrobić również ciasteczka.
Ja użyłam blachy do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia.
Nabieramy na łyżkę, wcześniej już przygotowaną - kakaową masę.
Starajmy się nabierać, rozsądną ilość na łyżkę, im więcej nabierzecie tym większe później
będą wasze ciasteczka. Rozlewajmy zachowując odpowiednią odległość,
by ciasto nie zlało nam się w jedno. Do rozgrzanego w 180 stopni piekarnika,
wstawiamy blachę z ciasteczkami. Czekamy około 15 minut,
sprawdzając co jakiś czas stan naszych ciasteczek.

Smacznego!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia