SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1/2 kostki roztopionego masła bez laktozy
- 1/2 szklanki kakao bezglutenowego
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- szczypta soli
WYKONANIE:
Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Nakładamy do podłużnej formy na babkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. (Wymiary mojej formy to: szerokość 12cm, długość 30cm). Następnie - wkładamy babkę do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Podczas pieczenia od czasu do czasu utykamy drewnianym patyczkiem babkę, by sprawdzić stopień upieczenia. Po około 50 - 60 minut, ciasto powinno być gotowe. Odstawiamy je, by ostygło. Następnie - wykładamy z foremki, kroimy i jemy.
Z tego samego przepisu co wyżej, można zrobić również ciasteczka.
Ja użyłam blachy do pieczenia ciasta, wyłożoną papierem do pieczenia.
Nabieramy na łyżkę, wcześniej już przygotowaną - kakaową masę.
Starajmy się nabierać, rozsądną ilość na łyżkę, im więcej nabierzecie tym większe później
będą wasze ciasteczka. Rozlewajmy zachowując odpowiednią odległość,
by ciasto nie zlało nam się w jedno. Do rozgrzanego w 180 stopni piekarnika,
wstawiamy blachę z ciasteczkami. Czekamy około 15 minut,
sprawdzając co jakiś czas stan naszych ciasteczek.
Smacznego!
Starajmy się nabierać, rozsądną ilość na łyżkę, im więcej nabierzecie tym większe później
będą wasze ciasteczka. Rozlewajmy zachowując odpowiednią odległość,
by ciasto nie zlało nam się w jedno. Do rozgrzanego w 180 stopni piekarnika,
wstawiamy blachę z ciasteczkami. Czekamy około 15 minut,
sprawdzając co jakiś czas stan naszych ciasteczek.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz