poniedziałek, 19 marca 2018

Nie szkodziło kiedyś, szkodzi dziś!







„To, co dawniej nie szkodziło po zmodyfikowaniu- może szkodzić dziś ''


gluten,gluten,gluten.... 



Gluten co to jest? 

Gluten mieszanina białek (gluteiny i gliadyny) ma konsystencje kleju gdzie nawet jego nazwa ,,glue " z ang. oznacza klej. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.


Gluten kiedyś, gluten dziś:


,,To co dawniej nie szkodziło po zmodyfikowaniu - może szkodzić dziś '' - stąd biorą się problemy zdrowotne oraz choroby, o których dawniej nie śniłeś i nie słyszałeś!

Gluten, który jedli nasi przodkowie stwarzał mniej problemów, ponieważ zawierał dużo mniej białka tzw. gliadyny. I to właśnie ona jest przyczyną powstawania chorób trzewnych i uczuleń czy nietolerancji.

Gluten w żywności:

 Zdawać by się mogło, że występuje tylko w pieczywie gdzie - odpowiada za objętość i porowatość ciasta. Jednak prawda jest inna, gluten okazał się tak interesującym dodatkiem również do m. in. wędlin ! Ponieważ poprawia konsystencje i wydajność wędlin.

Występowanie:

  • produkty zbożowe
  • mięso, ryby, jaja
  • tłuszcze
  • mleko, przetwory mleczne
  • cukier, słodycze
  • napoje
  • przyprawy

P. S (nie popadaj w manie naprawiania całego świata, skup się na sobie, i na tym, co autentycznie możesz zmienić, co jest możliwe; lepsze realne,małe zmiany niż wielki zapał i szybki jego koniec:)

Wychodzi, że ten gluuuutennn jest we wszystkim- co teraz!?

 Powyższy informacja o występowaniu - wpędza nas w zakłopotanie, ponieważ ukazuje możliwości gdzie może się znaleźć ewentualnie białko. A więc należy przed zakupem przeanalizować skład produktów, wziąć pod lupę dodatki, i rozważyć czy warto nam dokonać zakupu. Wiadomo, że nie da się z dnia na dzień zmienić swojego życia diametralnie, ale już zrezygnowanie lub zamiana poszczególnej żywności na zdrowszą to cegiełka do lepszego zdrowia.

Szkodliwość - możliwe skutki uboczne spożywania glutenu:
m.in. :
- wzdęcia, bóle brzucha, bóle głowy,  biegunka, zaburzenia przyswajalności witamin i minerałów, anemia, osłabienie organizmu, przewlekłe zmęczenie,słaba kondycja fizyczna, nierównowaga hormonalna, problemy z płodnością, osłabienie odporności, senność, zapalenie jelita cieńkiego, nowotwory jelit, chroniczne stany zapalne, większy apetyt, nowotwory układu pokarmowego; wątroby czy dróg żółciowych,uszkodzenie mózgu (gluten nasila objawy kojarzone ze schizofrenią,epilepsją i autyzmem).

Czy każdy powinien zrezygnować?

 To bardzo głębokie pytanie.. Nie chce odpowiadać za każdego, ponieważ uważam, że sami bierzemy za siebie odpowiedzialność. Ogólnie mówiąc są dwie szkoły, jedna z nich twierdzi, że gluten szkodzi nie zważając czy mamy alergie, czy nie, co więcej, może doprowadzić do wielu chorób autoimmunologicznych, według drugiej gluten szkodzi tylko osobą z nietolerancjami, alergiami na niego :) Poczytaj, obserwuj swój organizm, pomyśl co lepsze dla Ciebie i żyj tak jak uważasz, w zgodzie ze sobą.

Czy spożywam gluten?

 Może Cię zdziwię, ale tak. Brzmi jak hipokryzja... Jestem człowiekiem takim samym jak Ty, przez większość życia nie świadomie robiłam sobie krzywdę dobierając nieodpowiedni pokarm, głównie z nie wiedzy. To troszkę tak jak wyjść z uzależnienia, to ciągła praca. Jestem za etapowym eliminowaniem, a więc bardzo się staram ograniczać produkty z glutenem, i robie to, aczkolwiek nie zawsze mam ku temu możliwości. W ostatecznym rozrachunku nie tknę jedzenia, które szkodzi mi natychmiast ze względu na nietolerancję laktozy i kazeiny, to jakaś masakra, nie życzę nikomu ;), Ale ponieważ nie skreślam niczego z jakiś ustalonych zasad, zawsze testuje na sobie, są produkty, które szkodzą w mniejszym stopniu, na które od czasu do czasu się skuszę. Nie jestem mistrzem, nie jestem żadnym mentorem, dopiero raczkuję w tym, testuję, wygrywam i przegrywam, ale dzięki temu uczę się siebie, co mi szkodzi a co nie.

Zachęcam do samodzielnego myślenia i małej refleksji.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia